December 11, 2017

PROJECT DIY 3D PUZZLE

Assalamualaikum,

I love Monday. Dont have any problem with Monday. We love each other. Tehee... Dont hate Monday, Just make it fun.

Ni project bulan lepas. Project suka-suka release tension. Macamlah tension sangat.

Beli 3D Puzzle ni masa pergi bercuti ke China bulan Oktober hari tu. Bulan November baru dapat buat dan siapkan. Itu pun seminggu baru siap. Bagi orang yang suka benda-benda DIY dan cute-cute ni, projek macam ni memang best. Best je melayan buat 3D puzzle kecik-kecik ni. 

Bila dah siap puashati. Letak kat rak buat display pesan kat anak-anak siapa berani usik Mama gigit dia. Tehehee...

Ni gambar progress pembikinannya. 















Serious cute. Nak kena beli next set pulak. Bahaya addiction. Tu belum beli Doll House lagi tu. Hehee....




December 08, 2017

SUPPLIES UNTUK PLANNER AND JOURNAL

Assalamualaikum,

Jumaat yang barakah. Kita sama-sama usaha supaya Jumaat kita terisi dengan segala kebaikan dan sunnah Rasul, insyaAllah.

Dalam entry yang lepas Msred ada cerita pasal Journal dan Planner MR. Dalam entry ni MR nak kongsi supplies yang MR guna.

First, MR selalu guna water colour dalam journal MR, biasanya untuk background. MR suka sangat watercolor background, simple dan interesting. Watercolor yang MR guna, Sakura Koi Watercolor Pocket ni. Love the colors dan color dia blend cantik dengan kebanyakan jenis kertas sketch dan yang beratnya 80 gsm dan ke atas.






Second, MR suka sangat washi tape. Colorful, banyak pattern dan ceria. Mostly MR suka kawaii wahis tape. Kucing, abstact, kartun, yang cute-cute lah. Sometimes suka juga yang vintage washi tape. Ini gambar sebahagian washi tape MR.





Then supply yang biasa MR guna, of course sticker. Again, MR suka sticker yang kawaii and supercute. Tapi kat Malaysia ni susah sikit nak cari sticker kegemaran MR macam, Sanrio brand, Disney, Gudetama, Pusheen, Sumiko Gurashi. Kebanyakannya brand Jepun yang terkenal dengan trend kawaii diaorang. Cer korang google kawaii sticker, super cute seriously.








Then, of course pens. I am addicted to pen and washi tape. MR suka sangat beli pen, pen yang kawaii, sebab tu selalu lepak Popular bookshop, Daiso. Favorite MR Sarasa pen set, Mildliner set, Pentel Fude Touch Sign set. Pen ni memang terkenal dengan smooth writting compatible dengan kebayakan jenis kertas yang 80 msg ke atas, no bleed trough.






My lattest interest is Fountain pen. Ini MR punya Fountain Pen yang pertama. TWSBI Eco Fine Nib in white. Super adorable, write smoothly dan sesuai untuk kegunaan seharian. Dakwat yang MR guna, Pelikan Edelstein color Onyx. Kalernya black with shading and slightly grey. MR suka sangat ink ni dan berangan nak beli next Fountain Pen, TWSBI Eco in Turquoise dan ink Pelikan Edelstein color Smoky Quartz [ brown ].




Last, stamp. MR memang suka guna stamp cuma MR malas part cleaning. nak bersihkan ink dari stamp Tehehee... Ada stamp vintage dan kawaii. Dalam gambar ni stamp kawaii sesuai untuk planner dan journal. Cute.






That's it. Hope you enjoy my entry. Kalau nak tanya apa-apa, komen k.

Have a nice day.



HARI PERTAMA

Assalamualaikum,

Semalam hari Khamis. Semalam hari first day ganti puasa Ramadhan yang tinggal tahun lepas. Tinggal sebab masa tu dalam pantang dan takut susu badan berkurangan. So, ada sebulan puasa nak ganti, baru start semalam.



Oleh sebab first day puasa lepas lama tak puasa, lepas tu tak sahur lagi sebab malas nak bangun sahur sorang-sorang, penat jaga Cik Nin sekali, penat gila. Pagi ok lagi. Masuk petang dah lembik. Hari panas pulak tu. [Alhamdulillah baju basuh sidai kering]. Lembik mengalahkan budak darjah satu baru belajar nak puasa. Over betul.

So petang memang tak buat kerja. Jaga Cik Nin je. Tanda-tanda penuaan ketara, dah tak sekuat dulu.
Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno