February 23, 2018

DEAR DIARY VERSI MSRED

Assalamualaikum,

Alhamdulillah dah Jumaat. Peluang untuk lebih bersedekah. Nabi Muhammad SAW selalu pakai baju terbaik Baginda pada hari Jumaat. Kita pun pakailah baju kita yang paling cantik hari ini, tapi hati-hati, jaga niat. 

Artist : Xi Pan



Minggu ni ujian betul. Dua kali bawak Cik Nen, anak Msred yang 10 bulan tu, ke klinik. Dia demam. Mula-mula tu hari Isnin bawa ke Hospital Shah Alam. Doctor bagi ubat demam je lah. Then semalam bawa ke Klinik Kesihatan sebab badan dia naik macam ruam merah. Penuh satu badan. Doctor check darah suspect demam campak. Tunggu sampai dia call untuk beritahu result dia. 

Kesian Cik Nen, dia selalu demam dan tak sihat. Sekarang ni pun berat dia 6.2 kg je. Doctor cakap dia kurang zat besi, HB dia rendah. Tu pasal selalu senang sakit dan berat badan lambat naik. Doctor cadangkan ambil multivitamin untuk baby. 

Ada sesiapa yang pernah hadapi masalah yang sama? Ada tips tak?

Msred suka tulis journal dan serious since last year, bila Msred berhenti kerja. I love to write. Its therapeutic and fun. Cuma sekarang journal Msred di dekorasikan dengan stickers and washi tape, because I love cute kawaii stuff. Walaupun umur dah lanjut. Dulu kalau journal pasal diri sendiri je, sekarang ni lagi best sebab ada banyak cerita pasal anak-anak. Msred log semua yang penting pasal family Msred hari-hari. Its a fun process for me.

Video ni flipthrough diary/journal Msred untuk last quarter tahun lepas. Hope you all enjoy watching it. If you like it please like or comment or both, and please subscribe. Thank you guys. Love you!!!








February 21, 2018

LITTLE THINGS THAT MAKE ME HAPPY

Assalamualaikum,

Halfway through the week already. How is your week guys? Harap=harap kita semua dapat jadi produktif this whole week, Lillahitaala, insyaAllah. Jangan lupa tolong orang, sesiapa sahaja. Ada orang bagi tips ni pada Msred, supaya setiap pagi sebelum memulakan kerja atau rutin harian, kita mesti berazam untuk at least do three good deed today, everyday. Make someone smile, give someone kueh for breakfast, give them coffee bla bla... All this small things can make someone happy and feel blessed. Lillahitaala, insyaAllah. Try it for a month, you'll see the different. Kalau buat ikhlas, kita akan rasa happy, tenang insyaAllah. And stop swearing!!


Pinterest


Now im gonna list some of the little things that can make me happy.


  1. A cup of hot chocolate.
  2. A nice book.
  3. Waking up in the morning to the sound of wave 
  4. Journaling or write something
  5. Sit at the beach
  6. Wear a face mask
  7. Color in coloring book
  8. Forehead kiss
  9. Do something creative
  10. Knit oversize sweater
  11. Backpacking and travel to the unknown place
  12. Pop corn

What make you guys happy, if you can name only one? What make you really happy? Shopping? K Drama? Exercise? Smart phone? Scented candles?


And lastly, do enjoy my new video ....


VIDEO YOUTUBE YANG PERTAMA

Assalamualaikum, Monday is the best day of the weekdays!!! Ayat memotivasikan diri untuk mengelak penyakit malas di hari Isnin. Tapi bi...

ALL TIME FAVOURITE